Successen

Vanaf 2001 verzorgt SnT remigratietrajecten voor diverse gemeenten in Nederland.
Door de juiste voorbereiding en begeleiding van dit traject door SnT is het dan ook al jaren een groot succes.
Hier vindt u enkele van onze vele succesvolle remigratietrajecten.

Wilbert

Op 21 jarige leeftijd ben ik naar Nederland gegaan. Jarenlang heeft alles tegen gezeten. Ik wilde altijd automonteur worden. In Nederland is dat niet echt gelukt. In 2010 ben ik in contact gekomen met SnT. Zij hebben mij de mogelijkheden voorgedragen om terug te keren naar Curacao. Vrij snel na aankomst op Hato kon ik solliciteren. Nu werk ik al weer een jaar bij een garage in Nieuwe haven. Ik leef op een rustig plekje op Curacao. Het leven is hier prima, hoewel het in het begin wel even moeilijk was. Beetje wennen aan de mentaliteit. Mijn baas heeft mij nu vast in dienst genomen. Inmiddels heb ik veel verantwoordelijkheid binnen het bedrijf. Dit had ik in zo’n korte tijd niet gered in Nederland. En het is hier tenminste altijd mooi weer.

Wilbert heeft zijn draai gevonden. Hij is terug bij zijn familie. Leeft een rustig leven en gaat iedere dag naar zijn werk. Het repareren van auto’s en motoren is zijn lust en zijn leven.

Wonen in Kanga

Wij zijn in 2007, vanuit Den Helder, met ondersteuning van SnT, vertrokken naar Curacao. Meer dan 25 jaar hebben wij in Nederland gewoond. Onze kinderen zijn opgegroeid in Den Helder. De laatste jaren kregen wij geen werk meer. Ook de kinderen bleven zonder werk thuis zitten. Het vooruitzicht was somber. Veel problemen om ons heen. Uiteindelijk hebben wij besloten terug te keren naar ons geboorteland. Wij hebben er geen dag spijt van gehad. Onze zoon is verstandelijk gehandicapt, hij heeft een wajong uitkering. Door tussenkomst van SnT, die met het UWV heeft onderhandeld,  hebben wij uiteindelijk deze uitkering mee mogen nemen. Met z’n allen werken wij hier hard. Onze andere kinderen zijn nu ook terug. Wij hebben ons huis uitgebouwd waardoor wij allemaal op het zelfde terrein kunnen wonen. Financieel is het niet altijd gemakkelijk, maar wij hebben het goed. Ja, wij hebben veel geleerd in Nederland, maar nee nooit weer terug.

Perry, Koen en Cheche, wonen inmiddels al weer bijna 4 jaar in Kanga. Ook de kinderen zijn terug gekomen. De kinderen als ook moeder en tante hebben werk buiten de deur gevonden. Iets waar zij in Nederland niet meer op hoefden te rekenen.

Werken als timmerman

Op 18 november 2010 is SnT vanuit Nederland op bezoek geweest bij Juny. Na een huisbezoek en kennismaking met de familie hebben wij een rondleiding gekregen op de bouw, waar Juny met zijn vader en oom een speciaal dak maken voor een huis.

Volgens Juny is in 2009 een beetje dom geweest om naar Nederland te vertrekken. Ik wilde daar mijn mbo opleiding halen voor bouwtimmerman. Het ging een beetje anders. De foute wereld begon aan mij te trekken. Toen ik bij vrienden in Den Helder ging wonen deed ik alleen maar foute dingen. Ik moest veel aan mijn familie op Curaçao denken. Ik wilde heel graag terug naar mijn vriendin op Curaçao. Maar hoe. Ik had geen geld. Op Curaçao dachten zij dat het goed met mij ging, nou mooi niet dus he. In gesprek met Evelyn van SnT werd mij verteld dat ik met de gemeente moest praten om steun te krijgen voor mijn situatie. Uiteindelijk ging het snel. De gemeente heeft mij geholpen. SnT heeft mij begeleid, terug naar mijn familie en mijn vriendin. Vanaf de eerste dag ben ik weer gaan werken met mijn vader en mijn oom in de bouw. Ik heb nu ook samen met mijn vriendin een huisje. Zij studeert aan de UNA. Als wij een beetje meer geld hebben ga ik mijn eigen huis bouwen hier op familieterrein in Mahuma. Nederland heb ik wel gezien. Mensen zeggen dat het mooi is en dat alles mogelijk is. Het zal wel zo zijn, maar ik ben toch liever hier bij mijn familie.

Inmiddels, aan het einde van 2011 is Juny nog steeds iedere dag met zijn familie op de bouwplaats te vinden. Hij is begonnen met het bouwen van zijn eigen huis. De fundering ligt er. Zo ook voor zijn leven op Curaçao.

Een eigen zaak

Shadira is na 14 jaar in Nederland terug naar haar geboorteland. Op 60 jarige leeftijd houdt zij het voor gezien in het koude gure Nederland. Haar botten zijn stijf en spieren stram. Voor SnT een uitzonderlijk traject. Immers de visie van SnT is dat alle kandidaten die terug keren ook aan het werk moeten, om zodoende bij te dragen aan de ontwikkeling van de economie. Toch wordt gekozen voor een positief advies, waardoor Shadira met de juiste begeleiding een nieuw leven kan opbouwen op Curaçao. Een Kort relaas van de voorbereiding:

Shadira woont sinds 1995 in Nederland. Ze is samen met haar kinderen naar Nederland gekomen op zoek naar een betere toekomst voor haar kinderen.Vervolgens heeft zij vele keren gesolliciteerd naar een baan, maar het is haar al die jaren niet gelukt er tussen te komen. Shadira besluit in 2009 terug te keren naar haar geboorte-eiland Curaçao. Zij wil gezien haar vaardigheden als broodbakker en naaister haar eigen onderneming beginnen op Curaçao. Het starten van een ‘eigen bedrijf’ biedt op korte termijn een beter arbeidsperspectief dan plaatsing bij een regulier bedrijf. Zij denkt aan kledingreparatie, naaien van gordijnen, jurken, pakken etc. Naaien van op maat gemaakte kledij is een veel voorkomende vraag op Curacao.

 Het onderzoek op Curaçao neemt iets meer tijd in beslag dan de gebruikelijke 2 weken. 

SnT liep op tegen verschillende belemmeringen. Shadira is 55+, de meeste werkgevers op de Curacao zitten niet te wachten op 55-plussers. Normaliter gaat een werknemer op de Antillen op zijn 60ste met pensioen. Ten tweede  wil Shadira graag bij haar zus gaan wonen te Seru Grandi. De wijk Seru Grandi is ver afgelegen van het centrum. Zonder eigen vervoersmiddel valt het niet mee het centrum te bereiken.

Uit de gesprekken met de familie van Shadira blijkt wel dat ze erg blij zijn met haar terugkomst. Ze willen haar graag ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw leven.

Haar zus stelt haar auto beschikbaar voor het geval Shadira in het centrum moet gaan werken. Overtuigd door de positieve reactie van Shadira’s familie en haar eigen emotionele motivatie, besluit SnT om Shadira te ondersteunen in het opzetten van haar eigen bedrijf. SnT is er van overtuigd dat zij zich prima kan onderhouden door het verrichten van naaiwerkzaamheden en brood baken voor particulieren. Om deze werkzaamheden te kunnen verrichten, heeft zij, naast een naaimachine (heeft ze al) een grote oven, een mixer,  een koelkast en een vriezer nodig. SnT vraagt deze extra kosten aan bij de uitkerende instantie en krijgt daarvoor toestemming.  

Vervolgens kunnen alle benodigdheden op Curaçao worden aangeschaft. Ook dit stimuleert de economie.

 Op 13 mei 2009 brengt onze consulent een huisbezoek aan Shadira. Het wordt een aardige zoektocht, zij woont helemaal achter Fuik op Seru Grandi. Het is op het platte land van Banda Ariba. Een Coraal waar alle familiehuizen zijn gebouwd. Shadira, is zo blijkt tijdens het bezoek, ook naar Curaçao terug gegaan om samen te komen met haar vroegere vriend. Zij wonen nu  samen in een heel klein huisje. Samen  bouwen ze hun huis en een gebouwtje voor het bakken van de broden  en de verkoop ervan. Shadira zegt dat ze blij is terug te zijn op Curaçao, ze is gelukkig bij haar familie en op het platte land. Zo ziet zij er ook uit. Zij waren vroeger met 12 kinderen en moesten hun vader allemaal helpen op het land. Zij heeft haar roots daar. De natuur, de stilte het buitenleven. Je kunt zien dat deze mensen gelukkig zijn.

DJ Chici Mega FM

Chici werd door de gemeente Tilburg in november 2009 aangemeld voor een terugkeer traject. Hij was nog maar 1 ½ jaar in Nederland. Chici begreep al snel dat Nederland hem niets te bieden had en andersom ook niet. Hij heeft ook geen specifieke beroepsopleiding. Op Bonaire, waar hij opgroeide, hing het leven aan elkaar door verschillende baantjes.

In maart 2010 vertrekt Chici naar Bonaire. Drie weken later kan hij beginnen met een jaarcontract bij Mega-FM, een van de radiostations. Tussendoor werkt hij als klusjesman en magazijnbediende bij een supermarkt.

Binnen de kortste keren trekt hij via de radio de aandacht van vele luisteraars. Hij wordt erg gewardeerd zo blijkt volgens zijn werkgever. In november komt SnT op werkbezoek. Volgens Chici het volgende:

“Het was goed om even in Nederland te zijn, al was het alleen maar om te voelen hoe goed ik het had daarvoor op Bonaire. Ik heb mij dat iedere dag gerealiseerd, vooral tijdens de winter. Natuurlijk ik had gehoopt dat ik mijn vrouw en kinderen kon ondersteunen, maar als het ware moesten zij mij ondersteunen. Ja, weet je, ik heb gesolliciteerd, maar ik heb niet echt een vak geleerd. Heb altijd veel lol gemaakt op Bonaire. Er was altijd wel werk als je weer wat geld nodig had. Nu ik terug ben kijk ik wel wat anders tegen het leven aan, wat serieuzer denk ik. Om een beetje goed te leven red ik het niet alleen als DJ. Ik probeer om ook elders geld bij te verdienen. Het is hard werken. Maar ik krijg ook de credits. Dat was wat ik miste in Tilburg. Hier op Bonaire ben ik inmiddels wel bekend, naast de radio organiseren wij feesten, nodigen wij bekende gasten uit en doen wij veel aan PR. Natuurlijk zal het de komende jaren veranderen. Wij zijn nu een bijzondere gemeente van Nederland. Men verwacht hier dat alles veel duurder zal worden. Het is al te merken aan de grond. Dat is al giganties gestegen. Wij hopen wel dat alles voor ons een beetje betaalbaar blijft natuurlijk. In ieder geval, ik leef hier weer als vroeger. Jullie moeten in ieder geval snel weer komen om Chici te horen en met een glas Whisky te proosten op ons mooie eiland, ha,ha,ha.”

Inmiddels december 2011, een jaar later. Chici is nog steeds DJ bij Mega-FM. Het gaat goed met hem, ja natuurlijk erg hard werken en wat wij al hadden verwacht, alles is vreselijk duur geworden. De gulden is verdwenen en de dollar is binnen gekomen. Wij slaan ons er wel doorheen volgens Chici. Wij spreken af elkaar in april volgend jaar te ontmoeten. Saludo

Meer weten over ons?